Patria nenávistné komentáre na internet?7


Internet je úžasný fenomén našej doby. Prináša nám najmä ľahké vyhľadávanie informácií, zaujímavé správy, odborné články, možnosti vzdelávať sa ale i množstvo zábavy a diskusií. Vynára sa otázka, či je potrebné slobodu prejavu obmedzovať, pretože dáva možnosť nielen pozitívnym silám spoločnosti, ale i tým negatívnym, ktoré hlásajú rasizmus a nenávisť. Umožňuje verbovať do svojich radov nových teroristov, dáva široký priestor sektám a neofašistickým skupinám. Nikto nechce cenzúru, no veľa ľudí sa pýta, či je správne nedávať žiadne hranice a nechať voľné pole na vulgarizmy rôzneho druhu, urážky ľudí, ktorí by si zaslúžili našu úctu a iné nenávistné komentáre.

karikatura

V Nemecku od nového roku 2018 začal platiť zákon, ktorý umožňuje udeliť pokutu za nenávistné komentáre, nepravdivé ohováranie a hanobenie. Zákon bol prijatý v čase, keď pribúdali útoky a xenofóbne výroky voči imigrantom. Kritizujú ho aj mnohí liberálne zmýšľajúci Nemci. Všetkým vadí obmedzovanie slobody prejavu. Dominujú obavy, že tento nový zákon prináša do slobodného internetového prostredia cenzúru. Sociálne siete ako Facebook a Twitter začali totiž v obavách z vysokých pokút mazať všetko, čo by i vzdialene mohlo patriť do definície podnecovanie k násiliu a nenávisti.

síť

Sloboda pre satiru!Tak znejú výzvy  potom, ako bol tento zákon uplatnený v prípade nemeckého satirického mesačníka Titanic. Tento v nadsádzke spomenul „znásilňujúce hordy moslimských mužov“ a následne bol jeho twitterový účet neprístupný 48 hodín. Znova začalo po internete kolovať motto „je suis Charlie“, ktoré sa stalo symbolom boja za slobodu prejavu v súvislosti s francúzskym satirickým týždenníkom Charlie Hebdo. Horšie sú však prípady, kedy sa užívatelia navzájom nahlasujú z osobných pohnútok alebo len tak, aby zistili, čo sa stane. Sociálnym sieťam hrozí pokuta vo výške 50 miliónov eur, a tak radšej závadný obsah mažú. Nebude nakoniec internet aj bez vtipov?