Keď sa kôň stane koníčkom


Láska ku koňom sa rodí už rannom veku. Prítomnosť krásneho zvieraťa deti fascinuje. Nadchýna ich predstava, že by sa mohli povoziť na jeho chrbte. Keď ich vysadíte do sedla, pevne sa chytia a pozrú na vás z tej výšky. Zviera sa pohne a na detskej tvári sa pomaly rozširuje úsmev. Práve takto sa začína príbeh mnohých, ktorí sa do koní zamilovali na celý život.

kůň

Skúsite to aj vy?
Kone, to nie je iba jazdenie. Je to mnoho práce. Starostlivosť o tieto ušľachtilé zvieratá zahŕňa kŕmenie, čistenie stajne, česanie a čistenie srsti. Až potom prichádza na rad jazdenie. Naučiť sa základy trvá väčšinou niekoľko týždňov. No mnoho z tých, ktorí to vyskúšali, vám povie, že to stojí za to. Pohľad na svet z konského chrbta je totiž krásny. Treba len vytrvať. Pretože začiatky môžu byť pre niektorých ťažké.

Pri jazdeckých lekciách je potrebné dbať aj na bezpečnosť. Skúsený tréner iste nepustí do sedla žiaka bez prilby a ochrany chrbta. Ako obuv sú vhodné jazdecké čižmy, či topánky alebo uzavreté topánky s hladkou podrážkou. Oblečte si dlhé nohavice užšieho strihu.
Nečakajte, že hneď na prvej lekcii budete cválať. Najskôr sa naučíte koňa ovládať v kroku. Tréner vás naučí správne držať telo, vysvetlí vám, čo robiť s uzdou a čo s nohami. Až na druhej lekcii príde na rad poklus. A keď ho zvládnete, pustíte sa do cvalu.

koník

Prečo práve kone?
Kôň je priateľské zviera. Vie byť verný. Svojho jazdca dokáže spoznať podľa zvuku krokov. Mnoho ľudí si tieto zvieratá obľúbilo aj preto. Jazdenie je tiež veľmi zdravé. Okrem pobytu na čerstvom vzduchu poriadne precvičí aj vaše telo. Prospieva to chrbtu, svalom na nohách a celkovej fyzickej kondícii. Možno sa to nezdá, veď jazdec iba sedí v sedle, ale ak nie ste navyknutý pravidelne športovať, po prvých lekciách budete mať poriadnu svalovú horúčku. No výsledok bude stáť za to.