Migréna a pár informácií, ktoré by ste mali vedieť

Bolesť hlavy zrejme zastihla každého človeka, no v niektorých prípadoch sa dostavuje častejšie a máva i o niečo silnejšie prejavy a následky. V takom prípade možno vravieť o migréne. Pojem migréna si však musíme bližšie špecifikovať z toho dôvodu, že dodnes nemáme mnohí jasno v tom, či ide iba o klasickú bolesť hlavy alebo ochorenie, ktoré treba liečiť a venovať mu väčšiu pozornosť.
 Poznáte to, v prípade bežnej bolesti hlavy niekedy dokážete existovať takmer celý deň, no v prípade migrény sme odkázaní na pokoj, kľud a posteľ, inak bude mať čoraz nepríjemnejší efekt. V takom prípade idú mnohí navštíviť svojho lekára a na základe týchto návštev sa migréna radí údajne až k tretiemu najčastejšiu ochoreniu či diagnóze.

tvář

Aj napriek tomu sa toto ochorenie nemusí u každého jednotlivca prejavovať rovnako, respektíve u každého môže mať odlišné náznaky. Niekto ju premôže za pár hodín, iným to trvá spravidla až 3 dni. Spoločným znakom je pulzujúca bolesť v oblasti čela, následný pocit na zvracanie, nadmerná citlivosť k hluku či svetlu, niekedy aj točenie hlavy alebo pocit, akoby sme vystúpili z kolotoča či mali nepríjemnú "opicu". V tomto prípade bývajú rozdielne následky v podobe chuti na jedlo. Zatiaľ čo niekomu v čase migrény telo priam signalizuje aby sa najedol či napil, iní jedlo alebo malinovku nemôžu ani vidieť. No pohár vody alebo čaj zo zázvoru, medovky, alebo guarany určite neublíži, skôr naopak. Tieto čaje môžu poslúžiť ako prvá moc, takisto ako aj rebríčkový čaj

zoufalost

Ktoré faktory sa podpisujú na možnom vzniku migrény?
Väčšinou ide o kombináciu viacerých faktorov, nielen jedného. Každopádne sú to stres, nervozita, hlad (nepravidelná strava), málo alebo naopak veľa spánku, prepracovanosť, dlhé hodiny sedenia pri PC, fajčenie, káva, alkohol, hlučné prostredie alebo prostredie, v akom sa vyskytuje pach chemických látok alebo klimatizácia.